sevärdheter och utflykter

Balcon de Europa

är resterna av en gammal fästning (byggdes 1487), som utgjorde ett viktigt skydd mot pirater, och erbjuder en storslagen utsikt över medelhavet och bergen.  ”Europas balkong” är stadens stolthet och mittpunkt.

Cueva de Nerja – Droppstensgrottorna
Endast 3 kilometer från centrum hittar du de spektakulära grottorna som upptäcktes först 1959, och anses nu vara ett av de största arkeologiska fynden i världen. Arkeologerna hittade bland annat föremål och målningar som är äldre än 20, 000 år.Grottorna tros vara över 5 miljoner år gamla. Här kan du beskåda fantastiska grottformationer som stalagmiter, och enorma grottsalar. Dessutom anordnas ofta konserter och andra tillställningar i Cuevas de Nerja, vars områden erbjuder restaurang och museum.

För öppettider och priser läs mer på www.cuevadenerja.es

 Vandring  flodfåran Rio Chillar
I utkanten av Nerja finns en flodfåra som slingrar sig upp mot bergen. Detta är en spektakulär vandring i härlig natur. Desto längre upp man kommer ju mer brantar och blötar blir man. Längst uppe ca 6 km finns en lagun och vatten fall som man kan bada i. Efter vandring upp finns också små vattenfall och laguner.
Det tar ca 4,5 timme att gå fram och tillbaka inkluderat lite fika pauser. Googla på Rio Chillar och bilder så får ni se häftiga bilder 


Frigiliana
Andalusiens vackraste by är en historisk pärla uppe i Almijara-bergen. Byn som är något av en förort till Nerja är ett traditionellt fäste för kulturpersonligheter och har vunnit flera spanska utmärkelser för sin oförfalskade spanska charm, och arkitektoniska skönhet.

Invånarna i Frigiliana är mycket stolta över sin by, och ser till att hålla den förbluffande ren och vacker. Att vandra nedför Frigilianas smala kullerstensgator och bevittna arkitekturen och människorna är som att befinna sig i en annan plats och tid! Byn ligger ca 5 km upp i bergen från Nerja, hit kan man åka med lokalbussar Avgår ca 1 gång i timmen. Under högsäsong kan det vara svårt att hitta parkering här.

Bergsbyn Competa
Endast 1,7 mil från Nerja ligger en bergsby som heter Còmpeta. Den ligger på ca 900 meters höjd och även här finns vacker utsikt, smala gränder och en kyrka från 1600-talet. Cómpetahar sitt alldeles egna vin, gjort på druvan Moscatel. Varje år är den 15:e augusti ordnas den lokala festen” Noche del Vino” Detta innebär en hel del dans, sång och gratis vin. Det är en tradition som började för mycket länge sedan och har sitt ursprung i att samla familjen till fest innan vinodlaren var tvungen att lämna sitt hem i flera veckor för att skörda druvor.


Palatset Alhambra
Palatset Alhambra i Granada är Spaniens mest besökta monument och det är en imponerande syn med höga torn och vackra trädgårdar att strosa runt i. Det finns med på UNESCO;s världsarvslista. Palatset är beläget på en höjd med utsikt över Sierra Nevada. Namnet betyder ”det röda slottet” och har ett rött skimmer om sig vid gryning och skymmning. Alhambra byggdes under nazari dynastin, det sista arabiska väldet i spanien. Utanför murarna ligger även området Genarlife, som var härskarnas sommarpalats. Ett begränsat antal besökare släpps in per dag. För att vara helt säker på att få komma in så ska du köpa biljetter i förväg. Du kan boka biljetter via www.ticketmaster.es


Sierra Nevada
Här finns Europas sydligaste skidåkning med säsong som sträcker sig mellan dec-april. Det är verkligen en upplevelse att åka den slingriga vägen upp och se hur vegetationen förändras. Väl uppe väntar mäktiga vyer! Skidbyn Pradollano ligger på ca 2100 meter över havet och högsta toppen mäter 3470 meter över havet. Är vädret klart kan man se över till Marocko. Sierra Nevada är en nationalpark och lockar besökare året om med sina höjder, floder och unika flora och fauna.

Läs mer på www.sierranevada.es


Bergsområdet Las Alpujarras

Den som vill uppleva det genuina Andalusien bör göra ett besök i Las Alpujarras. En dal som sträcker sig utemd Sierra Nevadas sydsluttning. Här flyter livet på i en lugnare rytm. För att komma dit kör man mot Granada och tar sedan av mot byn Lanjaron ( känd för sina källor) så kommer du till det faschineerade bergsområdet. Sedan kan man fortsätta på den slingrande vägen mot ravinen Barranco de Poqeuira. Man kan sedan fortsätta förbi vita byar och köra en bit länge upp mot Sierra Nevada så kommer man till Trevèlez – Spanien högst belägna by, känd för sin Serrano skinka. Våren är den bästa tiden att besöka Las Alpujarras då är klimatet milt och dalarna fulla med blommor.

Gibraltar

Varför inte göra ett besök i Gibraltar – Den brittiska halvön. Ett England fast i Spanien. När du passerat den spank/brittiska gränsen ser du röda postlådor, dubbeldäckare, bobbies och engelska pubar. På Gibraltars huvudgata _ Mainstreet är det alltid mycket folk i rörelse och gatumusiker, butiker m.m. Vill du ha ett lugnare tempo kan du ta dig till södra delen, Irish Town. Därifrån kan du även åka på en båtturer av olika slag, bland annat delfinsafari. Själva Gibraltar klippan är över 400 m hög och man kan antingen åka linbana, hyra taxi eller köra själv. Uppe på klippan trivs de berömda aporna som matas varje dag med frukt och grönt. De kan vara rätt fräcka, så det gäller att hålla isaker, speciellt mat.

Ett tips kan vara att låta bilen stå , det är mycket trafik och är det lång kö vid gränsen är det bättre att parkera bilen i La Linea och gå över. Det är ca 500 meter till den andra sidan där taxibilar och tvåvåningsbussar som fungerar som rundturbussar och bara 2 km till centrum. Det finns ett6 förhållandevis stort parkeringshus i ICC-byggnaden som ligger strax efter Marina Bay på väg mot centrum.

Glöm inte passet näs du ska åka till Gibraltar.

 

Festivaler i Nerja

 

Alla andalusiska städer firar flera festivaler per år och Nerja är inget undantag.  Feria de Nerja mellan 8-13 oktober är den kanske största festivalen, och är i det närmaste en storhelg för invånarna då i princip alla tar ledigt och klär upp sig i traditionella Flamenco-dräkter och festar som om det hängde en meteor i skyn.

I februari firar man Carnaval, och firandet under påskveckan – Semana Santa – är gigantiskt. Andra festivaler är till exempelvis San Isidro 15 maj då alla återigen klär upp sig i Flamenco-klänningar och festar, San Juan 24 juni (kan liknas med vårt midsommarfirande) då det firas med grillning på stadens stränder, samt Virgin del Carmen den 16 juli då man bär en staty av Jungfru Maria genom staden, och vidare ut till havet.

Slutligen Reyes Magos, den 5 januari, julfirandets stora högtid då de tre vise männen anländer till Nerja för att dela ut julklappar till barnen